10 ani, 100 inovaţii și 100 mil. locuri de muncă

Această concepţie a fost propusă de G. Pauli, fondatorul iniţiativei “Zero emisii” şi reprezintă un răspuns la nevoile de bază a populaţiei în limitele resurselor disponibile.. În lucrarea “Economia albastră: 10 ani.100 de inovaţii. 100 de milioane de locuri de muncă”el menţionează că economia albastră se deosebeşte de economia verde printr-o serie de caracteristici. În primul rând, soluţiile “verzi” sunt doar pentru cei foarte puţini şi foarte bogaţi. În al doilea rând, economia verde necesită subvenţii, devenind scumpă şi necompetitivă, asigură investitorii cu profituri mai mici şi impune consumatorii să plătească mai mult.

Economia albastră nu necesită subvenţii, lucru foarte important în condiţiile deficitelor bugetare cu care se confruntă multe ţări dezvoltate. Mai mult ca atât, ea propune aplicarea unor preţuri scăzute pentru produse de calitate superioară. Deoarece preţuri mai mici la bunuri de calitate sporită se pot obţine doar prin folosirea noilor tehnologii, reprezentanţii economiei albastre propun folosirea pe scară largă a inovaţiei şi dezvoltării spiritului antreprenorial.

23

Un exemplu de antreprenoriat în spiritul economiei albastre este cel oferit de G.Pauli: Doar 0,2% din biomasa pusă într-o ceaşcă de cafea este ingerată, restul se aruncă la gunoi. Am dezvoltat în Olanda o companie cu 200 de angajaţi care colectează aceste deşeuri de la cafenele şi le folosesc în ciupercării. În loc să creştem ciuperci pe lemnul de stejar (vă daţi seama cât de scump este să obţii lemn de stejar în Europa), le creştem pe un pat de cafea, care oferă masa lemnoasă necesară şi stimulează creşterea. Cofeina din resturile de cafea fac ca ciupercile să atingă maturitatea în trei luni în loc de nouă, ceea ce reduce foarte mult preţul acestui produs de lux. Reţineţi că materia primă este obţinută gratis, cafenelele plătind pentru înlăturarea acestor “resturi”.

În fiecare zi, vom descoperi noi invenții și evoluții interesante. Scopul nostru este de a inspira sute, mii si chiar milioane de antreprenori”, Gunter Pauli .

No comments yet.

Leave a comment

Your email address will not be published.