Vreau să știu mai mult despre baterii și acumulatori portabili

Bateriile şi acumulatorii portabili sunt acele baterii sau acumulatori, baterii de tip pastilă, ansamblu de baterii care este sigilat, poate fi transportat manual şi nu este nici baterie industrială sau acumulator industrial, nici baterie ori acumulator auto.

Acestea pot fi:

 • Baterii nereîncărcabile(de exemplu bateriile cu zinc-carbon şi magneziu alcalin – baterii pentru scopuri generale), baterii pastilă, baterii cu oxid de litiu; împreună reprezintă aproximativ 75% din segmentul de baterii portabile;
 • Baterii reîncărcabile sau acumulatori(de exemplu bateriile cu nichel-cadmiu, nichel metal hidrid, cu ioni de litiu si cu plumb acid), care reprezintă aproximativ 25% din segmentul de baterii portabile;

Bateriile şi acumulatorii portabili îi utilizăm frecvent în activităţile noastre zilnice ca şi componentă de funcţionare pentru diferite echipamente de uz personal sau casnic, însă nu după mult timp acestea devin deşeuri. Şi, nu orice fel de deşeuri, acestea sunt cele mai poluante şi periculoase, iar majoritatea ajung, din nefericire, la depozitele pentru deşeuri municipale.

Campania de faţă îşi propune prin colectarea şi implicit reciclarea bateriilor şi acumulatorilor portabili uzaţi să reducă numărul acestora din depozitele municipale sau din mediul înconjurător şi nu doar pentru a respecta directivele europene ci pentru a reduce impactul devastator pe care acestea îl au faţă de natură şi sănătatea noastră.

Tipuri de baterii şi acumulatori portabili:

 1. •Bateria zinc-carbon: este cunoscută şi drept baterie standard pe bază de carbon, electrozii sunt zincul şi carbonul, între aceste substanţe existând o pastă acidă, care are rolul de electrolit. Această baterie este cel mai puţin toxică şi este utilizată la diferite aparate mecanice, lanterne, jucării, etc.
 2. Bateria alcalină (cu dioxid de mangan): cea mai utilizată este bateria Duracell şi Energizer, electrozii sunt zincul şi oxidul de magneziu, împreună cu un electrolit alcalin. Se utilizează în: casetofoane, radiouri, alte aparate.
 3. Bateria pe bază de litiu : această baterie conţine litiu, iodat de litiu sau iodat de plumb şi este utilizată în aparatele de fotografiat datorită puterii mari pe care o generează.
 4. Bateria nichel-cadmiu: electrozii acesteia sunt hidroxid de nichel şi cadmiu, electrolitul fiind hidroxidul de potasiu. Această baterie este reîncărcabilă, utilizată pentru camere de filmat şi foto, diferite unelte portabile ce necesită acumulatori reîncărcabili.
 5.  Bateria nichel-metal: acest tip de baterie este reîncărcabilă şi tinde să înlocuiască bateria nichel-cadmiu, deoarece nu suferă din cauza „efectului de memorie” de care suferă bateria nichel-cadmiu.
 6. Bateria litiu–ion: este reîncărcabilă şi  este deseori întâlnită în laptop-urile performante, în telefoanele mobile, ceasuri, camere de filmat etc.
 7. Bateria zinc-aer: această baterie utilizează oxigenul pentru oxidarea zincului, şi sunt utilizate pentru aparatele auditive.
 8. Bateria zinc-oxid deMercury: şi aceasta este deseori folosită în aparatele auditive, camere de filmat, ceasuri,etc.
 9. Bateria argint-zinc: această baterie este utilizată la aplicaţiile aeronautice, datorită raportului optim putere-greutate. Altele: aparate auditive, aparate foto şi de filmat, calculatoare, etc.

E bine de ANDtiut: 

 1. O singură baterie uzată aruncată la coșul de gunoi, apoi ajunsă la rampa de gunoi, poate polua un metru pătrat de suprafață și 10 litri de apă.
 2. Din 1000 baterii portabile se poate la reciclare de obținut 190 kg de metal bun de utilizat în industrie.
  Aruncate haotic bateriile pot produce următoarele efecte:
 • poluarea solului și a apelor din cauza eliminării oxizilor metalici în urma arderii;
 • expunerea mediului și a apei la plumb și acid;
 • pot crea arsuri ale pielii și ochilor;
 • în contact cu aerul și apa, unele substanțe conținute pot deveni explozive.

Metalele din componența bateriilor sunt cancerigene (Hg, Pb, Cd, Ni, Li).

 • Mercur (Hg) – este cel mai periculos; în contact cu apa, formează un compus cancerigen (metil-mercur) ce afectează sistemul nervos şi rinichii;
 • Plumb(Pb) – afectează sistemul nervos şi aparatul reproducător;
 • Cadmiu(Cd) – dacă este aspirat sau ingerat, produce leziuni grave;
 • Nichel (Ni) – afectează pielea dacă intră în contact direct cu aceasta, iar dacă acesta este eliberat în aer şi aspirat, afectează căile respiratorii şi cauzează cancer la plămâni;
 • Litiu (Li) –  în contact cu apa, litiul din baterii poate lua foc; afectează sistemul nervos, rinichii, inima şi căile respiratorii. Pentru a fi însuşit de toţi cititorii revistei despre prejudiciul care este cauzat mediului şi sănătăţii populaţiei de la utilizarea necorespunzătoare a baterilor şi acumulatorilor portabili uzaţi cu aruncarea acestora la lada de gunoi vă propunem următoarea schemă în limba rusă.
corroded battery - Copy

Bateriile suferă un proces de oxidare prin care metalele grele sunt eliberate în sol, pătruzînd în pînza freatică şi într-un final în apa potabilă. La nivelul organismului uman, metalele grele provoacă afecţiuni grave ale  sistemului nervos, respirator, pierderi de memorie, boli de inimă, cancer şi alte disfuncţionalităţi critice. Pericolul este cu atât mai mare cu cât efectele produse de gestionarea necorespunzătoare a acestui tip de deşeuri au acţiune imediată.