The Plastic Free July 2017 experience

Plastic Fee July continuă, iar redacția revistei “Managementul Deșeurilor în RM” este mereu în căutarea de alternative eco pentru a reuși  fără plastic sau cu cât mai puțin plastic posibil. De data aceasta, redacția revistei  vă împărtășește mai multe despre cum reușim, ce procurăm și de unde, care este viziunea celor din jur și ce am realizat până acum.

Cum e să faci shopping în Moldova fără a utiliza plasticul?

E greu și pe alocuri chiar imposibil. Practic fiecare produs din magazin conține oarecum plastic. Cerealele, legumele, fructele, laptele, iaurtul, cașcavalul, mezelurile, etc., toate sunt ambalate în plastic. Și atunci ce facem? Căutăm alternative! Ca exemplu, facem cumpărăturile la piață sau în magazinele care vă permit să alegeți personal legumele și fructele și pe care le puteți pune ulterior în pungile reutilizabile. La fel procedăm și în cazul cerealelor, acestea pot fi procurate la kilogram și depozitate în recepiente reutilizabile sau în pachete de hârtie reciclabilă. O soluție reală este de a prepara în condiții casnice o serie de produse precum iaurtul, cașcavalul sau untul.

IMG_5661

Pentru a vă ușura provocarea, prezintăm și câteva alternative eco pentru păstarea și depozitarea produselor, oferite de GreenUp Mom, partenerii Revistei și susținătorii campaniei Plastic Free July: coșuri și saci textili pentru pâine, huse și saci pentru a ambala orice produs în devafoarea plasticului, saci pentru rufe murdare /rufe curate, saci pentru păstrarea ierburilor și a cerearelor, husă pentru boluri de salate și altele, torbe pentru cumpărături și torbițe pentru copii, etc.

Dacă ne referim la produsele cosmetice, atunci e mai dificil din lipsa alternativelor. De exemplu, este mai complicat să gesești periuțe eco din lemn sau  să prepari șampunuri și pastă de dinți din produse naturale. În schimb e la îndemâna tuturor să excludă săpunurile lichide în favoarea celor naturale, șervețelele pentru bucătărie în peliculă din plastic în favoarea celor neambalate. Balsamul și deodorantul poate fi înlocuit cu produse din gospodărie, existând variate recete naturale online.

În fiecare zi, fie la locul de muncă sau în parc vedem iubitori de cafea savurând această băutură în pahare de unică folosință, care de fapt reprezintă un deșeu periculos și care poluează nociv  mediul, și aceasta deoarece sunt realizate dintr-un amestec de plastic şi aluminiu, ceea ce înseamnă că cele mai multe dintre staţiile de reciclare din lume nu dispun de facilităţi pentru a le recicla în mod corespunzător.

Vă anunț că acționând Plastic Free July,  nu vă obligă să renunțați la acest obicei atât timp cât folosiți cana reutilizabilă. De această dată ne-am descurcat foarte simplu cu ajutorul unei căni reutilizabile, confecționată din fibre de bambus, fiind biodegradabilă. Este plăcut să bei cafeaua preferată în aer liber din propria cană și să te simți în armonie cu natura.

IMG_5720
IMG_5729

Pe parcursul campaniei, în cele peste 150 de țări participante, unele chioșcuri care comercializează cafea în pahare de unică folosință și care au decis să susțină Plastic free july, au oferit reduceri celor care la procurare aveau propria cană reutilizabilă. Prin această campanie, doar în Australia fiecare chioșc de cafea reușea să economisească pe zi 27 de pahare de unică folosință, raportând la cele 2000 de chioșcuri implicate în campanie, ar putea fi salvate timp de un an, aproximativ 20 milioane pahare de unică folosință . Un alt exemplu de implicare și gestionare eficientă a acestor deșeuri este cel al oraşulului german Hamburg, care tocmai a devenit primul din lume care a interzis utilizarea acestor  pahare de unică folosinţă în toate instituţiile gestionate de guvern.

Analizând de fiecare dată produsele comercializate în căutarea celor mai potrivite, ne convingem repetat că o sarcină aparte le revine producătorilor, nu doar consumatorilor. Am ajuns în situația în care plasticul se folesește cu și fără folos și atât timp cât nu vor exista restricții clare pentru producători, va fi foarte dificil să reducem cantitatea de plastic generată sub formă de deșeu. Piața națională nu prea ne oferă alternative eco, fiind foarte dificil să găsești produse ecologice și care le substituie pe cele din plastic.

Ziceam la începutul campaniei că fiecare din cei care au acceptat provocarea lunii iulie fără plastic sunt în drept să decidă în ce măsură reduc cantitatea de plastic consumată. Important este să reflectați global și să luați decizii la nivel local, să nu ignorați, dar să încercați o schimbare necesară pentru a vă păstra sănătatea într-un mediu curat și mai puțin poluat!