EU// Award gala for the most active participants in the "Say NO to Plastic Pollution" campaign

Sâmbătă, 12 iunie, Parcul “Mihai Eminescu” din mun. Strășeni a găzduit un eveniment deosebit, Gala de premiere a celor mai activi și responsabili ambasadori din cadrul Campaniei “Spune NU poluării cu Plastic”, eveniment parte a proiectului  “Solid waste management through the active involvement of the community in the Străseni district" implementat de  A.O. Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor, în perioada septembrie 2020 – august 2021, în 6 localități ale raionul Strășeni (mun. Strășeni, satul Scoreni, comuna Lozova, satul Vorniceni, satul Negrești și satul Sireți).

Evenimentul a reunit un număr impresionant de persoane, de diferite vârste, în special copii, părinți și cadre didactice care s-au implicat activ pe durata derulării campaniei, martie – mai 2021 și care au reușit să se bucure și să împărtășească cu întreaga comunitate rezultate frumoase realizate pe parcursul ultimelor 3 luni, o mare parte din care, sunt publicate pe pagina de grup a proiectului Say NO to PLASTIC pollution. In total, more than 90 teachers and more than 1600 children and students from 12 preschool, high school and gymnasium educational institutions have adopted an eco-responsible behavior through the project and the campaign, getting involved in reducing plastic pollution and promoting the benefits of collecting separate of these wastes.

Gala  a fost deschisă cu un cuvânt de salut din partea dnei Ala REVENCO, Director de proiect „Abilitarea cetățenilor în Republica Moldova”, Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, care a prezentat obiectivele și misiunea Programului de granturi locale al Uniunii Europene “Fii schimbarea: Cetateni implicati – comunitati durabile”, a cărui beneficiar este și A.O. Asociația pentru Valorificarea Deșeurilor și de dna Valentina CASIAN, Primar mun. Strășeni, gazda evenimentului, care a reiterat importanța unor astfel de proiecte pentru comunitate și desigur a apreciat munca și implicarea ambasadorilor în susținerea și implementarea cu succes a campaniei pentru o localitate mai curată și mai puțin poluată de plastic.

Conform agendei, evenimentul a continuat cu recitale de cântece și poezii „Omul este vinovat, “Încotro”, “Bolnav este Pământul”, “Cât trăim pe acest Pământ”, flasmob „Alfabetul plasticului”, ansablul de dans Lozioara, etc. Evenimentul a prins culoare și mult farmec datorită unei impresionante expoziții eco, prezentate de cadrele didactice și elevii din cadrul mai multor licee și grădinițe din localitățile beneficiare a proiectului.

Mult gust și stare de bine în cadrul galei a fost oferit de partenerii evenimentului, compania Sandra Ice Cream Moldova care a pus la dispoziția participanților,  înghețată delicioasă și companiei  Coca-Cola HBC Moldova care a oferit sucuri fresh pentru copii și apă pentru toți invitații. Totodată, evenimentul a fost susținut și de AO EcoDigital and Eco Recycling SRL, cu voluntarii din partea Colegiului de Ecologie,  care au organizat o tombolă cu diverse premii pentru cei care s-au debarasat de deșeurile electrice și electronice.

Dna Aurelia BAHNARU, director de proiect, a finalizat evenimentul cu premierea tuturor ambasadorilor reciclării, pentru efortul depus și responsabilitatea de care au dat dovadă. Pe această cale, mulțumind primarilor din localitățile beneficiare, care au fost promotorii și susținătorii acestui proiect din momentul lansării, fapt care a demonstrat repetat rolul APL-urilor în mobilizarea comunității.

AO "Association for Waste Valorification" is the beneficiary of the European Union's Local Grants Program, launched on the basis of the EU's Single Support Framework, granted to the Republic of Moldova (2017-2020) within the European Neighborhood Instrument, through the project "Empowering citizens from Republic of Moldova" (2019-2021), financed by the European Union and implemented by the German International Cooperation Agency (GIZ). The project partner for the Center region is the Association for Efficient and Responsible Governance AGER in partnership with the Public Association Regional Development Agency "Habitat" (AO ADR "Habitat").