Ziua internațională fără pungi din plastic

Dragi cititori ai Revistei, prieteni ai Naturii, dragi cetăţeni ai Republicii Moldova! Cu ocazia „Zilei Internaţionale Fără Pungi din Plastic”, ţinem să vă readucem aminte cât de periculoase sunt acestea pentru Natură dar şi aportul producerii şi consumului pungilor asupra intensificării fenomenului de încălzire globală.

Pentru producerea pungilor din plastic se consumă combustibili fosili, cantități mari de apă și energie, generând în final cantităţi enorme de deşeuri dar şi milioane de tone de CO2 în fiecare an.

ŞTIAŢI CĂ…

Poster 2
  • În mediu, o pungă din plastic este folosită pentru o durată de 25 de minute!
  • În dependența de tipul plasticului, acesta are nevoie de la 100-500 ani pentru descompunere!
  • Timp de doar 1 minut la nivel global sunt utilizate 1 milion de pungi de plastic!
  • 80% din gunoiul maritim este Plastic!
  • 3,4 milioane de tone de ambalaje din plastic sunt fabricate în UE în fiecare an. Această cantitate  este echivalentă cu greutatea a mai mult de 2 milioane maşini!
  • Din cantitatea totală a pungilor de plastic, doar 1 % poate fi reciclat, restul fiind depozitat la groapa de gunoi!

Utilizarea pungilor din plastic cu rost şi fără a devenit deja o deprindere cu consecinţe periculoase! În fiecare zi, ieşim din magazin cu cel puţin două pungi din plastic noi, plus la asta mai adăugam încă câteva pungi mici utilizate de vânzător pentru a diviza produsele.  Este timpul să ne debarasăm de aceasta deprindere şi să acţionăm corect prin înlocuirea pungilor din plastic cu pungi reutilizabile!

Cea mai corectă opţiune ar fi să alegem pungile create din stofă, acestea pot fi personalizate şi foarte variate ca modele. Un proiect care susține şi promovează un mediu mai sănătos și mai curat, contribuind la reciclarea materialelor/hainelor vechi prin transformarea lor în torbe și genți este TORBESC!.

Pungile din plastic rămase după utilizare evitaţi să le aruncaţi la gunoi din moment ce în mare parte acestea nu mai pot fi reciclate. În schimb le puteţi refolosi ca pungi pentru depozitarea gunoiului sau chiar să le reciclaţi în condiţii casnice cu un pic de creativitate.

Situaţia deşeurilor şi în special managementul acestora în Republica Moldova este una critică. Prea puţine soluţii au fost identificate, iar în una din zile ne putem pomeni repetat în sistuaţia în care gunoiul nu va fi colectat. Cu atât mai mult, îndemnăm toţi utilizatorii pungilor din plastic să reducă treptat consumul acestora şi să dea preferinţă pungilor reutilizabile.

Cu siguranţă, o mobilizare a tuturor consumatorilor dar şi a agenţilor economici în a susţine pungile eco în detrimentul celor din plastic va genera rezultate frumoase în timp! E timpul să recunoaştem consecinţele unui consum iraţional al resurselor naturale şi să acţionăm rapid pentru a încetini efectele încălzirii globale, care deja se manifestă la nivel global!

No comments yet.

Leave a Reply