“Conectați la Natură” de Ziua Mondială a Mediului

Pentru Republica Moldova, data de 04 iunie 2017, va ramâne indiscutabil una memorabilă, despre care vom putea spune multe, retrăi momente şi prelua cele mai frumoase exemple! O zi în care Natura a fost mai aproape de fiecare, o zi în care Omul s-a simțit bine în brațele Naturii!

Deja de 50 de ani la nivel global se sărbătoreşte cea mai grandioasă sărbătoare dedicată protecţiei mediului – ZIUA MONDIALĂ A MEDIULUI! Milioane de oameni prin participare au reuşit să-şi schimbe atitudinea faţă de problemele de mediu, reorientându-şi activităţile dar şi modele de consum spre unele cât mai prietenoase mediului!

Anul acesta, Moldova a sărbătorit acest eveniment prin a „Conecta oamenii la Natură”.  Organizatorii evenimentului, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Moldova (PNUD) – Biodiversitate, Adaptarea la Schimbările Climatice, Programul de Granturi Mici al Fondului Global de Mediu, Energie și Biomasă, ESCO – împreună cu Centrul Republican „Gutta-Club”” și Asociaţia Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic au oferit posibilitatea tuturor doritorilor de aşi prezenta cele mai pune practici, servicii, tehnologii şi alte activităţi prietenoase mediului.

Fiecare spaţiu din zona pavilionului de șah și joc a parcului Valea Morilor prezenta o povestioară aparte. Participanţii prin intermediul atelierilor informative precum ”Impactul deșeurilor din uleiuri vegetale uzate asupra mediului înconjurător”, ”Compostarea urbană”, ”AgriCultura ecologică”, ”Povestea apei. Întrebări și răspunsuri”, ”Totul despre plantarea copacilor”, ”Cunoaște potențialul de energie regenerabilă din comunitatea ta”, ”Egalitatea de gen și biodiversitatea”, sau ”Rolul mediului în sănătatea bio-psiho-socială a omului” au reuşit să se apropie şi mai mult de Natură dar şi de toţi cei prezenţi la eveniment.

În cadrul acestei zile dedicate Naturii, SRL BioEcoil în cadrul unui atelier informativ a vorbit despre impactul acestui deşeu periculos asupra mediului şi sănătăţii dar şi despre cum acesta poate fi colectat corect şi predat colectorului autorizat!

Au fost de nelipsit şi expozițiile de tehnologii verzi inventate de copii, un stand despre adaptarea la schimbările climatice, biodiversitatea plantelor dendrofloricole din Grădina Botanică, de retro-biciclete, Cartea Roșie, ediția 2016, reviste, fotografii etc.

În zona de odihnă, participanții au avut la dispoziție o bibliotecă tematică, iar A.O. „Asociaţia pentru valorificarea deşeurior” prin intermediul Revistei „Managementul Deşeurilor în RM” a făcut posibilă conectarea oamenilor cu natura prin lectură.

Tânăra generaţie a fost prezentă la maxim în cadrul acestui eveniment. De la mic la mare, fiecare a găsit activităţi foarte interesante, informative dar şi distractive în acelaşi timp. Copiii și adulții au desenat, au mers pe funie și s-au jucat pe un teren cu fâșii de hârtie, au modelat din lut, etc.

Fiind în sânul Naturii, copiii dar şi părinţii au fost implicaţi activ în ateliere creative care demonstrează repetat că de fapt un deşeu de tip plastic, sticlă sau hârtie poate fi reciclat chiar şi de cei mici, transformându-le în obiecte decorative sau jucării foarte frumoase confecționate cu mult suflet!

Evenimentele frumoase au urmat cu un recital de muzică clasică interpretat de pianistul Marcel Lazăr. Cei prezenţi prin intermediul muzicii şi la asfinţit de soare s-au conectat perfect cu natura!

Încă odată ne convigem cât de perfect este să petrecem timpul cu drag de Natură. Astfel de evenimente sunt sărbătorite anual la nivel global de peste 100 de ţări şi urmăresc solidarizarea oamenilor faţă de problemele de mediu precum schimbările climatice, consumul excesiv de resurse naturale, poluarea apelor şi a solului, impactrul nociv al deşeurilor, etc.