Produsele Ecoprime Recycle SRL: compostabile și sustenabile pentru mediu!

Mai bine de un an, compania „Ecoprime Recycle” SRL promovează alternativele sustenabile la ambalajele de unică folosință realizate din plastic. S-au plasat pe piața din Republica Moldova cu produse de calitate care au la bază plante, adică resurse rapid regenerabile, cum ar fi amidonul de porumb sau trestia de zahăr.

După ce sunt folosite, produse oferite de Ecoprime Recycle, pot fi compostate, unele acasă, iar altele în centre de compostare industrială. Din moment ce ele se încadrează în categoria resturilor organice, sunt singurele ambalaje care se pot composta împreună cu resturile alimentare. În procesul de producție necesită mai puțină energie, iar amprenta de carbon este cu 75% mai scăzută decât în cazul ambalajelor clasice din plastic.

Partea bună este că deja se întâmplă multe lucruri frumoase. Sunt multe companii, cafenele, restaurante, școli care fac eforturi de a reduce deșeurile și cantitățile de plastic de unică folosință.

Care este avantajul ambalajelor compostabile? 

Acestea pot fi aruncate împreună cu resturile alimentare, și recuperate în același timp în centrele de compostare. Nu este nevoie de a le spăla înainte de a fi aruncate în groapa de compostare. Compostarea industrială este deocamdată limitată în Republica Moldova, însă tehnologia ne-a permis să aducem pe piață ambalaje care se pot composta acasă, alături de resturile vegetale.

Spre exemplu, există o metodă eficientă de compostare la domiciliu, și anume “Bokashi”. Este un sistem de compostare care își are originea în Japonia și este ideal pentru utilizare în casă. Spre deosebire de compostarea tradițională, aceasta se bazează pe adăugarea de microorganisme eficiente (EM) care sunt un amestec de bacterii și drojdii ce descompun alimentele folosind un proces de fermentație. De asemenea, este semnificativ faptul că procesul “Bokashi” este anerob, deoarece practic orice aer este exclus, în timp ce compostarea normală necesită o cantitate mare de aer amestecat.

Este o metoda perfectă pentru acei ce au case la sol cu grădină. Desigur, este posibil să vă hrăniți plantele cu compost și îngrășăminte produse în comerț, dar compostarea la domiciliu este atât de ușoară, ieftină și eficientă încât are sens să reciclați cât mai mult posibil în sol.

Care este rolul sacilor menajeri compostabili?

Sacii menajeri compostabili au fost gândiți ca o soluție pentru colectarea resturilor organice în vederea compostării. Spre deosebire de pungile din hârtie, aceștia rezistă mai bine la umezeala generată de resturile alimentare, ceea ce îi face mai practici la utilizare. Sacii compostabili și hârtia sunt singurele tipuri de produse care se pot composta și pot fi colectate împreună cu resturile alimentare.

Pungile și sacii menajeri sunt realizați din granule de amidon de porumb, fabricate de către Novamont. Sunt cele mai calitative granule existente în momentul de față pe piață. Amidonul de porumb este amestecat cu bio-polimeri și au la bază multă cercetare pentru a obține o rețetă care să satisfacă atât cerințele de mediu, cât și pe cele de calitate. Granulele NU conțin plastic și nu conțin BPA (bisphenol A). Această rețetă este dezvoltată continuu și este apreciată de către specialiști ca reprezentând apogeul cercetării în acest domeniu.

Care sunt criteriile pe care trebuie să le respecte un produs pentru a primi certificarea de compostabilitate?

Pentru ca un produs să primească certificare e nevoie să fie supus unor teste care îi vor valida forma finală. Potrivit standardelor europene, un material compostabil trebuie să aibă următoarele caracteristici:

Compoziția:  norma prevede un procent maxim de solide volatile, de metale grele (Cu, Zn, Ni, Cd, Pb, Hg, Cr, Mo, Se, As) și de fluor acceptabil în materialele de ambalaje, care nu trebuie depășit.

 Biodegradabilitatea:  limita acceptabilă de biodegradare trebuie să fie de cel puțin 90% din produs în timp de maxim 6 luni.

Dezintegrarea:  proprietatea produsului de a se dezintegra în cadru de compost. După 12 săptămâni, cel puțin 90% (în cantitate) din ambalaj trebuie să poată fi trecut printr-o sită de 2 mmm.

Calitatea compostului final și eco-toxicitatea: calitatea compostului final nu poate fi modificata prin materialele ambalajelor adăugate compostului si nu poate fi dăunătoare mediului înconjurător. Norma impune realizarea unor probe de eco-toxicitate pe baza unui test de germinație și obținerea unui rezultat superior de 90% de cel al compostului de referință corespunzător.

Cum verificăm dacă un produs este de-a dreptul compostabil?

Singurul fel în care putem să ne asigurăm de acest lucru este să verificăm certificarea produsului. La nivel mondial există mai multe standarde de referință, iar referința pentru Europa este standardul EN13432.

Toate  produsele Ecoprime Recycle, sunt testate și raportate la un standard de către  organisme acreditate. Cele mai prestigioase organizații recunoscute la nivelul UE și care emit aceste certificări sunt TUV Austria și Din Certco. Noi deținem aceste certificate și suntem mândri de acest fapt.

Începând cu 1 Ianuarie 2020, conform” Legii  nr. 231 din 23.09.2010 cu privire la comerțul interior

Articolul 20/1. Restricții în domeniul comerțului cu amănuntul”, se vor interzice pungile din plastic cu grosimea peretelui mai mică   50  microni, ceea ce ar însemna ca toate magazinele vor fi obligate să ofere cumpărătorilor doar pungi biodegradabile și compostabile.

Este foarte important ca toți agenții economici să se asigure ca procură pungi ce nu conțin plastic deloc, prin urmare să ceară de la furnizor toate certificatele de calitate, menționate mai sus.

Mai multe detalii despre Ecoprime Recycle le aflați de pe:

www.biodegradabil.md

www.facebook.com/ecoprimerecycle/

Instagram: @ecoprimerecycle